Ivartalanítás fontosság, Mikrochip előnyei , Ebadó

IVARTALANÍTÁS

Az ivartalanítás ma már a felelős állattartáshoz ugyanúgy hozzátartozik, mint az oltások, féreghajtás, chipezés.

Miért fontos?

Elsősorban a hazánkban található kóros túlszaporulat miatt. Menhelyeken, gyepmesteri elepeken százezrével sinylődnek kutyák, macskák, akiket vagy kidobtak, vagy nem kívánatosként születtek.
Az állatok ösztönlények, nem gondolkodnak, hanem cselekszenek az ivarzás idején. Nem jut eszükbe, hogy már többször szültek vagy párosodtak, csak teszik azt, amit nem kellene sokszor tenniük. Ez az ösztön.
Hazánkban is óriási probléma a kóbor- és kitett állatok létezése. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy egyre több a felelőtlen gazdi, aki szívtelenül sorsára hagyja a nem kívánt kölyköket vagy felnőtt állatokat. Akik szerencsések, nehezen túlélik, de nem találnak gazdira, napról-napra tengődnek, éheznek, fáznak, balesetet szenvednek, de ők is ivarzanak és újabb ártatlan lények jönnek a világra, akikre ugyanilyen borzalmak várnak, ha életben tudnak maradni.
Ez a körforgás sosem szűnik meg, ha mi, emberek nem gondolkodunk felelősségteljesen és nem cselekszünk. Tenni kell érte, hogy csökkentsük és megszüntessük ezt a problémát.

Ha gazdinál maradnak, az ivaros állatok leellenek, (évente kétszer is) a kölykök a piacon, kukában, vagy az árokparton kötnek ki. Ha ezek az állatok nem születnének meg, akkor a menhelyekről, a már megszületett, és évek óta gazdira váró kutyákból és cicákból választanának társat maguknak az emberek.
Hiába találnak a gazdák a náluk megszületett kölyköknek szerető gazdit és meleg otthont, ezeknek a száma elhanyagolható a több ezer kutya- és macskakölyök számához viszonyítva amelyek elaltatásra kerülnek évente.

TÉVES NÉZET AZ, HOGY A SZUKA KUTYÁNAK, VAGY NŐSTÉNY MACSKÁNAK EGYSZER LEGALÁBB SZÜLNIE KELL, MERT KÜLÖNBEN MEGBOLONDUL.

AZ IS TÉVES FELFOGÁS, HOGY MEGVÁLTOZIK A KUTYA, MACSKA SZEMÉLYISÉGE, TULAJDONSÁGAI AZ IVARTALANÍTÁS UTÁN.

Milyen előnyökkel jár az ivartalanítás?

Az ivartalanított állatok sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak.
A kutya nem fog szökni, hogy mindenképpen találjon egy párt akivel párosodhat.
Ezáltal elkerülhetőek a szökésből adódó balesetek, amikor a kutyák csak mennek az orruk után, nem néznek semerre. Ugyancsak elkerülhetőek a verekedésből adódó sérülések, amikor a kan kutyák harcolnak a szukáért.
Sokszor olyan messzire mennek, hogy egyáltalán nem találnak haza többé. Elvesznek. Éheznek, meghalnak, vagy gyepmesteri telepre kerülnek, ahol ha nem keresi a gazdája, vagy valaki örökbe nem fogadja, egy idő után altatás vár rájuk.

Szuka kutyáknál:

A tüzelés és a vele járó kellemetlenségek megszűnnek.
Megelőzhető a nem kívánt vemhesség, ugyanis ez még a legnagyobb odafigyelés mellett is bekövetkezhet, és a születendő kiskutyák elhelyezése rendszerint komoly problémát jelent.
A méh gyulladásos és daganatos betegségei megelőzhetőek.
Az emlődaganat kialakulásának kockázata nagymértékben csökkenthető a kutya fiatal korban történő ivartalanításával.

Kan kutyáknál:

Elkerülhető a heredaganat kialakulása.

Mik lehetnek az ivartalanítás hátrányai?

Esetenként előfordulhat elhízás, de ez rendszeres lemozgatással és a táplálásra való odafigyeléssel elkerülhető.

Az ivartalanítás ma már rutin műtétnek számít.
Sokszor az állatvédő egyesületek akciót hirdetnek, hogy ezzel is könnyítsék a gazdik terheit és hozzájáruljanak ahhoz, hogy kevesebb kóbor, kidobott, elaltatott, meggyilkolt állat legyen hazánkban.
Az akciókról az interneten rendszeres tájékoztatást kaphat.

Legyen Ön is felelős állattartó és ivartalanítsa kutyáját, macskáját!

 


CHIP

2013. január elsejétől kötelező minden kutyát chippel ellátni!

Mi az a mikrochip?

A mikrochip az állatok egyedi azonosítására szolgáló modern technikai eszköz. Egy rizsszem nagyságú bőrbarát üvegkapszulában található maga a chip, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol.
A mikrochip behelyezése minimális fájdalmat okoz az állatnak, nem több, mint egy injekciós tű szúrása.
A beültetést követően egy speciális leolvasó segítségével lehet lekérdezni a chipben tárolt számsort. A kód egy adatbázisba – a neve petvetdata – kerül. Az orvos a kódszámra rákeresve beregisztrálja a tulajdonos nevét, telefonszámát, címét. Ez nagyon fontos.

A CHIP SEMMIT SEM ÉR AKKOR, HA NINCS BEREGISZTRÁLVA, MIVEL AKKOR CSAK EGY SZÁMSOR.

A mikrochip előnye:

A gazdának és a kutyának is biztonságot ad, mert a chip leolvasásával – ha regisztrálva van – pillanatok alatt kideríthető kié a kutyus és hol lakik? Ehhez nagyon fontos, hogy valós adatokat regisztráltasson a tulajdonos, illetve ha változnak az adatok, javíttassa ki az adatbázisban az állatorvosánál.

Ha valaki talál kutyát, az állatorvos segítségével gyorsan kideríthető ki a kutyus gazdája, ha a kutya chipes.

Aki még nem veszített el kutyát, az nem tudja mivel jár ez: a gazdi retteg a kutyájáért, keresi és reménykedik, hogy épségben megtalálja és hazakerül.

Az elveszett kutyus mit élhet át?

Kétségbeesik, fél, éhezik, szomjazik, ha tél van fázik, megbetegedhet, balesetet szenvedhet. Ha befogja egy sintér, az hatalmas stressz, félelem, a sintértelepek nyomorúságos körülményei nagyon megviselhetik, rosszabb esetben, ha nem találja meg a gazdája, vagy valaki nem fogadja örökbe, altatás várhat rá.

MINDEZEK ELKERÜLHETŐK A REGISZTRÁLT MIKROCHIPPEL.

Kérje állatorvosa segítségét!

 


EBADÓ

Elfogadta az országgyűlés azt a törvénymódosítást, mely szerint az önkormányzatok 2012-től ebadót szedhetnek be, emellett bevezetik az országos ebadatbázist.

Ez alól kivételt képeznek a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő magyar kutyafajtákba tartozó törzskönyvezett, a mentő-, jelző-, vakvezető, rokkant segítő, vagy terápiás, a honvédelmi, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban, vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott kutyák, az ivartalanított, az ismert tartóval nem rendelkező és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen, vagy állatvédelmi szervezet telephelyén tartott, valamint állatmenhelyről, ebrendészeti telepről, vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott kutyák.

Az önkormányzatok maguk dönthetik el, hogy bevezetik-e és beszedik-e az ebadót.

A veszélyesnek minősített kutyák után akár évi 20.000.-Ft-ot is beszedhetnek.

Mikor minősül egy kutya veszélyesnek?

Akkor, ha már a múltban okozott, vagy feltételezhetően a jövőben okoz sérülést.

Start typing and press Enter to search